Соєвий ізолят: чому варто додати його до раціону?
Цей продукт незаслужено обділений увагою спортсменів. Звичайно, сироватковий, яєчний та молочний протеїни дещо обходять за біологічною цінністю соєвий ізолят. Але ізольят соєвого білка цілком може застосовуватися у спортивному харчуванні спортсменів і просто для збагачення раціону білком звичайних людей, які не займаються спортом.
Отже, давайте розберемося, за що недооцінюють соєвий ізолят спортсмени?
Лають соєвий ізолят за те, що амінокислотний склад ізоляту соєвого білка не є на 100% повноцінним, на відміну від інших видів білка: сироваткового, молочного, яєчного, і в ньому низький вміст незамінної амінокислоти метіоніну. Поширені чутки про різні речовини, які негативно впливають на засвоєння соєвого білка організмом, а також, він містить фітоестрогени.
Так ось правда в тому, що це стосується звичайних соєвих продуктів і напівфабрикатів, але не соєвого ізоляту, який використовується в спортивному харчуванні.
Ізолят соєвого протеїну практично очищений від баластових речовин, так званих антинутрієнтів, що перешкоджають повноцінному засвоєнню. Також соєвий ізолят практично повністю очищений від фітоестрогенів. Це важливий факт. Тому чоловікам нема чого боятися його використовувати у своєму харчуванні.
До корисних властивостей сої можна віднести те, що до складу соєвого ізоляту входить ряд природних фіторечовин, які є сильними антиоксидантами. Крім того, збагачення харчування соєвим ізолятом позитивно впливає на вироблення тиреоїдних гормонів Т4, і збільшує продукування організмом окису азоту, який, у свою чергу, покращує кровотік у м'язах і посилює пампінг, що дуже корисно для кровообігу та здоров'я спортсменів.
Ізолят соєвого білка, може застосовуватися в період посту, а також вегетаріанцями. Він не містить лактозу, холестерин та жири.
Ізолят соєвого протеїну успішно застосовується в харчуванні під час «сушіння» при низьковуглеводній дієті. Чудово підходить і для жінок.
Соєвий ізолят чудово підходить для збагачення раціону харчування спортсмена. Додаючи соєвий протеїн до інших видів протеїнів, ви тим самим розширюєте амінокислотний спектр і одночасно знижуєте ціну вихідного білкового продукту без втрати харчової цінності в цілому.
Соєвий ізолят можна купити і використовувати людям, які мають алергічні реакції на тваринний білок.
Соя не містить лактози, що дуже добре підходить для людей, які страждають на лактазну недостатність. Лактаза, це фермент, що розщеплює лактозу, молочний цукор до глюкози у шлунково-кишковому тракті. Тобто для людей, у яких спостерігається непереносимість коров'ячого молока та молокопродуктів, до яких належить і молочний білок казеїн та сироватковий білок, у тому числі концентрат сироваткового білка. Також у сої немає білка глютена, це теж найважливіша річ. Тому що це білок зернових, який є причиною цілого ряду алергічних реакцій у багатьох людей, схильних до цього. Також жир сої містить незамінні ненасичені жирні кислоти групи Омега-3 і Омега-6, які борються з атеросклеротичними бляшками і знижують кількість поганого холестерину. Продукт містить і клітковину, яка сприяє моториці та перистальтиці кишечника, сприятливо впливає на позитивну мікрофлору кишечника, також є природним абсорбентом, фільтруючи шкідливі речовини, що потрапили в організм, таким чином підтримує здоров'я шлунково-кишкового тракту в цілому. Ще соєві продукти мають радіопротекторну дію, захищаючи організм спортсмена, виводячи з організму іони радіонуклідів та іонів важких металів, тим самим запобігаючи появі ракових клітин.
У соєвих продуктах серед інших корисних речовин є багато лецитину, який дуже сприятливо впливає на організм в цілому. Речовина лецитин, це за своєю природою фосфоліпід, речовина особливої структури, яка дуже важлива для функціонування біологічних мембран клітин організму людини. Лецитин бере участь в обміні жирів та холестерину в людському організмі. Вони також є спеціальні ферменти- протеази, які за розщеплення білків.
Можна також з успіхом соєвий ізолят купити та застосовувати для збагачення цим протеїном коктейлі на основі сироваткового білка або казеїну, для надання йому ще більшої біологічної цінності та збагачення амінокислотного складу.
Китайці та японці, корейці, скільки існують на землі, стільки їдять соєві продукти. Фахівці в галузі харчування заявляють, що через високу відсоткову кількість білка в продукті, вона є найціннішим продуктом харчування у світі і лише у нас приємно лякати населення соєвими продуктами. Якщо говорити про створену ауру: «соя-це шкода», це глибоке оману, створене засобами масової інформації, на неперевірених даних. Абсолютно необґрунтоване гоніння на сою призвело до того, що виробник боїться цього слова, як і споживач, чомусь, що зовсім нічим не підтверджено. Соєвий ізолят за своєю біологічною цінністю наближений до м'яса. З погляду здорового харчування, соєвий ізолят у деяких кількостях можна і навіть потрібно використовувати.
Рекомендації щодо застосування ізоляту:
Розмішати 30 г. порошку соєвого ізоляту 200 мл. води, соку чи знежиреного молока до повного розчинення. Пити 1-4 десь у день. Вранці, перед тренуванням за 1-2 години, через 30 хв після тренування та на ніч.
Для набору м'язової маси рекомендується змішувати соєвий ізолят з вуглеводами (мальтодекстрином) у співвідношенні 1 до 3 або 1 до 4. Для збільшення біологічної цінності, рекомендується змішувати соєвий протеїн з іншими видами протеїнів, наприклад з сироватковим концентратом, сироватковим .
Для профілактики здоров'я суглобів, зв'язок, шкіри, нігтів, волосся можна до коктейлю додавати колаген гідролізат.