Псилліум — секрет ідеальної випічки на дієті Дюкана
Є такий дивовижний продукт, який називають Псилліум (psyllium), Ісфагула (ispaghula), Іспагол (ispaghol), Подорожник блошний (plantago psyllium L.), лушпиння насіння подорожника.
Псилліум, який можна зустріти у продажу, це лушпиння насіння цієї рослини, яка є натуральним розчинним волокном, що містить велику кількість неперетравної клітковини, необхідної для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту людини.
Найчастіше його використовують як харчову добавку, яка допомагає покращити роботу ШКТ, знизити рівень цукру та холестерину в крові. Але більшості наших клієнтів найімовірніше буде цікавий кулінарний аспект застосування Псіліум.
На Дієті Дюкан заборонено використання пшеничного борошна або є люди з алергією на глютен, а також ті, хто дотримується низькокалорійної, низьковуглеводної дієти або просто хоче їсти здоровішу їжу. З деякими видами випічки це можна зробити досить легко, наприклад, приготувати млинці тільки на крохмалі або з додаванням іншого борошна, але хліб - набагато складніше, тому що без спеціальних добавок не виходить повітряно-пористої структури.
Псилліум дозволяє вирішити цю проблему, а заразом отримати всі корисні «побічні ефекти» пов'язані зі зменшенням калорійності, зниженням холестерину, цукру тощо. Він вбирає дуже багато води і формує гелеподібну масу. Завдяки цій властивості псилліум чудово загущує тісто і надає йому потрібної в'язкості. Таким чином можна спекти смачний дієтичний хліб тільки з висівок - вівсяних, пшеничних чи житніх.
Щоб успішно використовувати псилліум у випічці, слід стежити за кількістю рідини у тесті. Найпростіше зробити рідке тісто, а потім додати прибл. 10 г псиллиума на 100-200 г висівки почекати кілька хвилин, поки тісто загусне.
У зв'язку з основною особливістю силіуму вбирати вологу, при його використанні необхідно обов'язково пити достатньо води.
Наводимо приклад рецепту хлібних булочок, які можна їсти з першого етапу.
Вівсяні висівки – 3 ст.л.
Псилліум – 1 ч.л.
Пшеничні висівки – 1,5 ст.л.
Розпушувач для тіста – 5 г.
Яйце - 1 шт.
Молоко – 3 ст.л.
У сухій мисці спершу перемішати всі сухі інгредієнти. Потім додати молоко, яйце, все збити віночком. Залишити на 3 хвилини просочитися. Викласти у формочки. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці близько 30 хвилин.
Купити псилліум у магазині Живи Здорово у Києві та Україні можна завжди за посиланням re-live.com.ua/psyllium_husk