Користь висівок для здоров'я: овсяні та пшеничні висівки

Ні для кого не секрет, що продукти поділяються на корисні та не дуже. Наприклад, овочі та фрукти набагато корисніші від тістечок і цукерок, а хліб з висівками краще звичайного. Але якщо з фруктами та овочами все зрозуміло, то в чому полягає користь горезвісних висівок, для багатьох залишається загадкою.


Висівками називається те, що зазвичай йде у відходи при перемелюванні зерна на борошно. Якщо не надто заглиблюватися в ботаніку, це все, що знаходиться навколо крохмалистої серцевини зерна. Висівки не дуже поживні, проте вони містять корисні для організму речовини: клітковину, вітаміни та мікроелементи. Вважається, що у висівках міститься 90% біологічно активних компонентів цільного зерна.


Незважаючи на явну користь висівок, донедавна попитом вони не мали і в основному йшли на корм худобі.


Все змінилося з появою моди на здоровий спосіб життя.


Виробники продуктів харчування, вирішивши крокувати в ногу з часом, згадали про висівки. Вони почали додавати їх у йогурти, каші, кекси, булочки, печиво, хліб.


Коли висівки незамінні?


Проблема 1. Гіповітаміноз.


Якщо порушується відповідність між витрачанням вітамінів та надходженням їх до організму, настає гіповітаміноз. Залежно від того, які вітаміни в дефіциті, гіповітаміноз може виявлятися занепадом сил, зниженням імунітету, погіршенням пам'яті, випаданням волосся, ламкістю нігтів та ін.


Користь висівок


Висівки містять вітаміни групи В, вітамін Е та провітамін А. Саме тому висівки такі корисні при гіповітамінозі. Також у них містяться мікроелементи, необхідні нормального протікання обмінних процесів у організмі: цинк, мідь, калій, магній.


Цікаві факти


У XVII столітті в країнах Азії (Китаї, Японії, Індії, Індонезії) багаті городяни відмовилися від «брудного» рису з висівками і почали вживати очищений від несмачних домішок шліфований рис. Результат був жахливий: порушення чутливості, паралічі, психічні порушення (маячня та галюцинації), а в результаті – болісна смерть. Лікарі вирішили, що на людей обрушилася епідемія та назвали хворобу бері-бері (від сингальського слова «beri» – слабкість). І лише через два століття голландський вчений Християн Ейкман довів, що причина хвороби – нестача життєво необхідної речовини, що міститься у зовнішній оболонці неочищених рисових зерен. Цією речовиною виявився вітамін В1 (тіамін).


Проблема 2. Зайва вага


Чи є у людини зайва вага чи ні, можна дізнатися, розрахувавши її індекс маси тіла за формулою: вага (у кілограмах) розділити на квадрат зросту (в метрах). Якщо результат більше 25, то зайва вага є. Якщо індекс маси тіла більше 30, це вже діагноз – ожиріння.


Чим небезпечна зайва вага? При ожирінні порушується обмін речовин, страждають суглоби та вени на ногах, підвищується ризик виникнення хвороб серця (ішемія, інфаркт) та мозку (інсульт).


Користь висівок


Висівки незамінні при лікуванні ожиріння. Всім відомо, що наїдатись на ніч – шкідливо для фігури, але, якщо голод не дає заснути, не варто об'їдатися бутербродами, приготованими нашвидкуруч. Краще взяти склянку кефіру (або знежиреного молока) і випити його вприкуску з висівками. Кількість кілокалорій у 100 грамах висівок – від 150 до 200. Це більше, ніж у сирій моркві, але значно менше, ніж у докторській ковбасі. Однак, на відміну від ковбаси, великої поживної цінності висівки не мають. Їхня основа – рослинні волокна, які погано перетравлюються, зате швидко дають відчуття насичення, завдяки чому людина довго не відчуває голоду.


Висівки протипоказані:


· При захворюваннях шлунково-кишкового тракту із синдромом діареї;


· при гастриті, виразковій хворобі шлунка та 12-палої кишки та інших ерозивних ураженнях ШКТ у стадії загострення;


· При спайковій хворобі черевної порожнини.


Проблема 3. Запори


Запор – це затримка випорожнень більше ніж на 48 годин. Найчастіші причини запорів: дефіцит рослинних волокон у раціоні, недостатній прийом рідини, стреси та малорухливий спосіб життя.


Користь висівок


Серед харчових продуктів висівки займають перше місце за вмістом рослинних волокон (53-55%), в овочах їх вдвічі менше (20-24%). Рослинні волокна (клітковина) стимулюють роботу кишечника за рахунок адсорбції води. Адсорбція води в кишечнику збільшує обсяг калових мас та знижує ризик запорів.


Цікаві факти


У середні віки запор називали «королівською хворобою». Від неї страждали виключно знатні особи, а простолюдини, які харчувалися грубою їжею, про існування цієї проблеми навіть не підозрювали. Сьогодні хронічний запор став бичем високорозвинених країн: у США та Західній Європі на нього страждає від 10 до 15% молодих людей і вдвічі більше літніх. У країнах Африці та Індії ці цифри прагнуть нуля.


Проблема 4. Захворювання серцево-судинної системи


Вчені з Гарвардського університету в Бостоні довели, що клітковина та інші поживні речовини, що містяться в цілісних зернах, сприяють зниженню рівня холестерину, знижують ризик гіпертонії та покращують функціонування ердечно-судинної системи.


Проблема 5. Підвищений рівень цукру на крові


Висівки сприяють підтримці оптимального рівня інсуліну і цукру в крові. Справа в тому, що висівки засвоюються дуже повільно, отже, після їжі різкого стрибка цукру не виникає. цільного зерна жита корисніше білого хліба з висівками.


Зрозуміло, висівки не є панацеєю від усіх хвороб, це лише одна із складових правильного харчування. Однак вони можуть допомогти покращити самопочуття та вирішити деякі проблеми зі здоров'ям.



Ми пропонуємо в нашому Інтернет-магазині вівсяні висівки (Живи здорово, Nordic) та пшеничні висівки (Живи здорово, Nordic).

 
Залишити відгук  ↓
 
Ще ніхто не залишив відгуків.