Гуарова камедь: властивості, застосування та користь
Гуарова камедь: натуральний загусник для харчової та фармацевтичної промисловості
Гуарова камедь, камедь ріжкового дерева – ці харчові добавки ми можемо зустріти практично у кожній товарній групі продуктів харчування. Вони належать до групи стабілізаторів.
Камеді є природними продуктами, що одержуються з рослинної сировини. Камедь є густим, швидко твердне сік, який виступає на поверхні дерев при пошкодженні кори. Камедь – деревний клей, що заклеює рани рослин.
Гуарова камедь – загусник та стабілізатор Е 412, застосовується у харчовій, косметичній та фармацевтичній промисловості.
Гуарова камедь – натуральний продукт, який виготовляється з ендосперму рослини гуара, або горохового дерева. Насіння цієї бобової рослини містить близько 70% камеді.
Гуарова камедь має нейтральний смак та низьку калорійність.
Головна властивість Е 412 - набухати і створювати дуже в'язкі розчини в гарячій та холодній воді. Це найекономічніший загусник і стабілізатор у сучасній харчовій індустрії.
Гуарова камедь використовується в харчовій промисловості:
для регулювання в'язкості;
для стабілізації емульсій;
для надання продуктам кремоподібної консистенції;
підвищення еластичності продуктів;
у молочних продуктах – для утримання вологи, для надання кремоподібної структури низькокалорійним продуктам;
у заморожених продуктах – для запобігання росту кристалів льоду;
збільшення обсягу продукції під час виготовлення сирів;
у кондитерських виробах – як покращувач тесту;
у продуктах швидкого приготування – надання однорідної консистенції;
у м'ясних продуктах – збільшення в'язкості фаршу, зменшення втрати вологи;
збільшення терміну зберігання продуктів.
Гуарова камедь та здоров'я
Гуарова камедь входить до складу різних БАДів та лікарських препаратів.
Цей вид камеді надає на організм таку дію:
нормалізує кишкову проникність;
має проносний ефект;
очищує організм від токсинів;
сприяє зменшенню апетиту;
знижує рівень холестерину.
Як БАД гуарова камедь застосовується:
при ожирінні, як засіб для схуднення:
при атеросклерозі;
при запорах.
Шкода гуарової камеді полягає в передозуванні, що призводить до метеоризму, болю в шлунку та кишечнику, нудоті, розладу шлунка. Гуарову камедь як БАД слід приймати з обережністю, оскільки є побічні ефекти, пов'язані з поєднанням камеді та інших лікарських засобів.
На Дієті Дюкан використовується для загусання (молока, соусів) та заміни борошна та кукурудзяного крохмалю в тесті. У день використовувати не більше 3 столових ложок. Не є ДОП.