Зовні кіноа дуже схожа на зерно, і часто її відносять до зернових, хоча насправді кіноа це насіння рослини родинного шпинату. Ця рослина родом з високогір'я Анд.
Сам собою смак кіноа виражений не яскраво. Можна сказати, що ця рослина має нейтральний смак. Саме тому з кіноа можна готувати і солодкі, і несолодкі страви, додавати в холодні та гарячі закуски та салати, використовувати замість м'яса у вегетаріанському харчуванні.
Крупа кіноа містить велику кількість протеїну (білка) та інших цінних корисних речовин, таких як кальцій. У ній зовсім мало жирів та багато харчових волокон, тому вона чудова для тих, хто хоче скинути вагу. Але найцінніше в кіноа - це те, що крупа зовсім не містить глютена (клейковини). Це просто Подарунок Природи для тих людей, здоров'я яких змушує їх дотримуватися безглютенової дієти.
Як готувати кіноа?
Кіно готувати нескладно. Це маленьке насіння готують у воді – найчастіше варять. При варінні крупа сильно набухає за рахунок своєї волокнистої структури. У каструлю з кіноа наливають холодної води і варять на маленькому вогні хвилин 15 (поки вона стане м'якою).
Крупа кіноа є гідною альтернативою вівсу та стравам з нього. Нею можна замінювати овес практично у всіх рецептах, і страва від цього нітрохи. не програє. Перед приготуванням насіння потрібно очистити від його природного лушпиння-покриття шляхом промивання – це лушпиння трохи гіркувате на смак.
Поживна цінність на 100 г:
Білки - 14 г
Жири - 6 г
Вуглеводи - 57 г
Клітковина - 7 г
Калорійність сухого продукту – 368 ккал.
Країна походження: Перу
Маса нетто: 250 г